Om Egalia

Egalia kommer ur RFSL Stockholm’s tidigare ungdomsverksamhet IHU (Icke-Hetronormativ Ungdom). När IHU växte i besökarantal och man såg hur stort behovet var utökades verksamheten. 2007 beviljades ansökan till Allmänna Arvsfonden och IHU blev Egalia. Det drevs med fondens medel som ett treårigt projekt fram till 2009.
Då projektet var över sammanställdes Egaliamodellen, en metodbok i de verktyg och tillvägagångssätt som vuxit fram för att arbeta tryggt och identitetsstärkande för Egalias besökare. Sedan 2010 finansieras Egalia av Stockholms stad.

Egalia är en ungdomsgård fri från hetero- och cisnormer. Det är en ledarledd, alkoholfri, social mötesplats för ungdomar som är eller tror att de kan vara HBTQ+.

I rapporter om ungas hälsa framgår att unga hbtq-personer är särskilt utsatta, i Sverige såväl som runtom i världen. Många har erfarenhet av att drabbas av diskriminering. Oron för att utsättas gör att många unga hbtq-personer väljer att inte komma ut för familj, vänner eller i skolan. Att inte kunna vara sig själv eller utstå hat och hot för att man är den man är gör att många mår dåligt och kämpar med ångest och psykisk ohälsa.

Egalias syfte är att vara en plats där HBTQ+ är normen, en plats där man inte ifrågasätts utan kan prata om frågor och funderingar rörande sexualitet och identitet utan oro. Behovet av trygga platser där man kan träffa andra i liknande situation som en själv och där man får vara sig själv är livsviktigt.

Egaliamodellen

Egaliamodellen är en metodbok där vi samlat de lärdomar vi fått och de verktyg vi format för att skapa en identitetsstärkande verksamhet. Den baseras dels på erfarenheter från Egalias 10 år och utbyte med andra verksamheter för hbtq-ungdomar. Rapporter kring unga hbtq-personers hälsa har också tagits i beaktning under modellens utformning. Syftet med Egalia och Egaliamodellen är att främja och förebygga den psykiska hälsan och bryta socialt utanförskap hos målgruppen hbtq-ungdomar. Egalia uppfyller detta genom att verka stödjande och identitetsstärkande med hjälp av Egaliamodellens metoder.

Som ung hbtq-person i ett heteronormativt samhälle finns det ett stort behov av så kallade safe spaces (trygga platser). Platser där man vet att man får vara sig själv utan ifrågasättande eller godkännande från omgivningen.
Att som ny komma till Egalia första gången är inte helt olikt hur det är när samma person besöker Egalia en 20:e gång. Tanken är att Egalia ska vara relativt oförändrat i sin struktur, att ungdomarna ska få ro utvecklas på en plats som de kan lita på finns kvar som de minns den.
Som ung hbtq-person är det ganska svårt att hitta berättelser och bilder som berör ens egna upplevelser. På Egalia väljer vi att framhäva andra hbtq-personer och deras projekt för att skapa bilden av en värld fylld av andra som man kan spegla sig i om man vill.

Vi som jobbar här

Abdullah

Bästa med Egalia: Alla våra besökare och de fantastiska kollegorna en har. Det blir så många fina samtal och en får verkligen hopp för framtiden.
Vad gör du när du inte jobbar på Egalia: jag har precis avbrutit en teknisk utbildning och ska byta till lärarprogrammet. För tillfället jobbar jag mest med Egalia och som personlig assistent.
Pronomen: Alla pronomen funkar, gillar hen/han
Kollar helst på: Något lättsamt och roligt, typ Steven Universe, och mycket av Netflix nya serier.
Lyssnar helst på: Ett bra album från början till slut. Blir mycket The Midnight, Seinabo Sey, Léon, Amy Winehouse och Cherrie.
Oväntat bra på: att hitta på en god maträtt på det sista i kylen.
Blir glad av: Skämta med kompisar
Om jag fick träffa en kändis: Maya Rudolph, fatta vad kul en skulle ha!

Ana

Ana

Ana tycker det bästa med Egalia är att ha fina samtal med besökarna eller köra en riktig intensiv runda Uno! När hon inte är på Egalia så gillar hon att laga mat och träna.
Pronomen: Hon
Lyssnar helst på: Grime
Favoritväxt: Kaktusar
Oväntat bra på: Att baka bröd
Blir glad av: Att träffa kompisar, hitta en ny riktigt bra låt
Om jag fick träffa en kändis: Veronica Maggio eller Tove Jansson!

Edwin

Edwin

Pronomen: Han/Den
Lyssnar helst på: Kaytranada och Yaeji
Favoritväxt: Liljor
Oväntat bra på: Tappa bort allt och alla
Blir glad av: Att se cool teater och performance
Om jag fick träffa en kändis: Ariana Grande, lätt

Niusha

Niusha

Pronomen: Hon
Kollar helst på: en riktigt bra skräckfilm
Lyssnar helst på: Arga tjejer med gitarr! Typ Angel Olsen
Oväntat bra på: Schack
Blir glad av: Att klappa djur
Om jag fick träffa en kändis: Bell Hooks, Hans Rosling eller Grynet (min barndoms stora idol)

Niusha tycker att det bästa med Egalia är alla roliga och kloka ungdomar hon får möta. Hon blir mycket glad av alla fina samtal och skratt. När hon inte jobbar på Egalia pluggar hon till läkare, spelar tv-spel, läser serier och samlar på gröna växter.
Om jag fick träffa en kändis: Ellen Page