Om Egalia

Egalia kommer ur RFSL Stockholm’s tidigare ungdomsverksamhet IHU (Icke-Hetronormativ Ungdom). När IHU växte i besökarantal och man såg hur stort behovet var utökades verksamheten. 2007 beviljades ansökan till Allmänna Arvsfonden och IHU blev Egalia. Det drevs med fondens medel som ett treårigt projekt fram till 2009.
Då projektet var över sammanställdes Egaliamodellen, en metodbok i de verktyg och tillvägagångssätt som vuxit fram för att arbeta tryggt och identitetsstärkande för Egalias besökare. Sedan 2010 finansieras Egalia av Stockholms stad.

Egalia är en ungdomsgård fri från hetero- och cisnormer. Det är en ledarledd, alkoholfri, social mötesplats för ungdomar som är eller tror att de kan vara HBTQ+.

I rapporter om ungas hälsa framgår att unga hbtq-personer är särskilt utsatta, i Sverige såväl som runtom i världen. Många har erfarenhet av att drabbas av diskriminering. Oron för att utsättas gör att många unga hbtq-personer väljer att inte komma ut för familj, vänner eller i skolan. Att inte kunna vara sig själv eller utstå hat och hot för att man är den man är gör att många mår dåligt och kämpar med ångest och psykisk ohälsa.

Egalias syfte är att vara en plats där HBTQ+ är normen, en plats där man inte ifrågasätts utan kan prata om frågor och funderingar rörande sexualitet och identitet utan oro. Behovet av trygga platser där man kan träffa andra i liknande situation som en själv och där man får vara sig själv är livsviktigt.

Egaliamodellen

Egaliamodellen är en metodbok där vi samlat de lärdomar vi fått och de verktyg vi format för att skapa en identitetsstärkande verksamhet. Den baseras dels på erfarenheter från Egalias 10 år och utbyte med andra verksamheter för hbtq-ungdomar. Rapporter kring unga hbtq-personers hälsa har också tagits i beaktning under modellens utformning. Syftet med Egalia och Egaliamodellen är att främja och förebygga den psykiska hälsan och bryta socialt utanförskap hos målgruppen hbtq-ungdomar. Egalia uppfyller detta genom att verka stödjande och identitetsstärkande med hjälp av Egaliamodellens metoder.

Som ung hbtq-person i ett heteronormativt samhälle finns det ett stort behov av så kallade safe spaces (trygga platser). Platser där man vet att man får vara sig själv utan ifrågasättande eller godkännande från omgivningen.
Att som ny komma till Egalia första gången är inte helt olikt hur det är när samma person besöker Egalia en 20:e gång. Tanken är att Egalia ska vara relativt oförändrat i sin struktur, att ungdomarna ska få ro utvecklas på en plats som de kan lita på finns kvar som de minns den.
Som ung hbtq-person är det ganska svårt att hitta berättelser och bilder som berör ens egna upplevelser. På Egalia väljer vi att framhäva andra hbtq-personer och deras projekt för att skapa bilden av en värld fylld av andra som man kan spegla sig i om man vill.

Vi som jobbar här

Niusha

Niusha tycker att det bästa med Egalia är alla roliga och kloka människor hon får möta. När hon inte jobbar på Egalia pluggar hon till läkare, målar, läser serier och samlar på gröna växter.
Pronomen: Hon
Kollar helst på: läskiga serier som jag sen ångrar att jag tittade på men ändå alltid återvänder till
Lyssnar helst på: Podcasts!
Oväntat bra på: Schack
Blir glad av: Att klappa djur
När jag var liten ville jag bli: Programledare, typ som Oprah
Om jag fick träffa en kändis: Ellen Page

George

George har både pluggat på Konstfack och drivit klubb, men bäst är ändå Egalia! Här gillar han att spela biljard och ha förtroliga samtal. Han har alltid koll på den bästa musiken och de ballaste kläderna.
Pronomen: Han
På pizzan: Sjukt mycket ost (hej Quattro Formaggi)
Läser helst: Roliga memes. Räknas det som att läsa?
Kollar helst på: RuPaul’s Drag Race
Jag skulle vilja kunna: Koncentrera mig
Oväntat bra på: Att kunna namnen på olika krukväxter
Blir glad av: En nice kram
Om jag fick träffa en kändis: Rihanna! Eller Frank Ocean så jag kan fråga honom på dejt.

Filippa

Filippa gillar att sjunga duetter i Singstar men har fortfarande inte riktigt förstått hur pinmaskinen fungerar. När hon inte hänger på Egalia pluggar hon och gillar annars att bada oavsett väder och ta hand om sina växter. Hon tror stenhårt på stjärntecken. 
Pronomen: Hon
På pizzan: Smetana och potatis
Favoritmat: Ägg m tabasco 
Oväntat bra på: Snickra och borra 
När jag var liten ville jag bli: Skvallerjournalist
Blir glad av: En riktigt bra high five
Om jag fick träffa en kändis: Skulle vilja hänga på en yacht med Rihanna

Charlie

Charlies favoritaktivitet på Egalia är när vi leker lekar i grupp! Alternativt kollar på klipp från Rupaul’s Drag Race. Utöver Egalia älskar Charlie lakrits, Mia Skäringer och Harry Potter! Huffelpuff for life!
Pronomen: Han
När jag var liten ville jag bli: tågkonduktör
Blir glad av: att äta godis
Skulle vilja kunna: minnas allt jag nånsin läst
Om jag fick träffa en kändis: Omg Mia Skäringer såklart